Nathalie

Het verhaal van oud-studente Nathalie, receptioniste in Frankrijk

Dag allemaal,

Mijn naam is Nathalie en ik ben 22 jaar. In 2011 ben ik begonnen aan de Vacansoleil Leisure Academy in Goes. Vanuit mijn huis 2,5 uur heen en 2,5 uur terug in de bus… Ik had er wat voor over! Inmiddels 5 jaar, 3 stages in Frankrijk en een diploma verder, spreek ik vloeiend Frans, zit ik op een Franse privé school, werk ik in Frankrijk, en ben ik officieel uitgeschreven in Nederland.

Van Nederland naar Frankrijk

Na mijn laatste stage in 2013 en met mijn Vacansoleil diploma’s op zak wilde ik HBO international management studeren in het Engels. Dit was heel veel theorie (logisch op het HBO) en daar had ik nog geen zin in na zo’n leuke Vacansoleil opleiding. Ik begon daarom met een HBO opleiding toerisme maar daar kreeg ik in plaats van Franse les alleen Spaanse les. ‘Ça m’a soulé’, zoals we in het Frans zeggen. Ik begon net de Franse taal te begrijpen dus ik wilde me niet verwarren met het Spaans. Na 4 weken op het HBO heb ik me uitgeschreven en begon ik in Nederland te werken. Ik had een erg leuke baan in Nederland maar wilde graag weer in Frankrijk aan de slag en ben opnieuw met Vacansoleil in contact gekomen.

Eerst ben ik –believe me or not- met het montageteam meegegaan in maart om tenten op te bouwen en alles gereed te maken voor het nieuwe kampeerseizoen. Pittig werk, wat ik helaas niet zo lang volhield. Gelukkig kon ik via Vacansoleil direct weer beginnen als receptioniste op camping Le Ty Nadan. De vereiste was dat ik Frans sprak. Het begin was er, en ik was gemotiveerd dus ik vertrok 2 dagen later naar de camping toe. Daar heb ik het hele seizoen gewerkt en heb ik de taal iets beter geleerd. Toen het seizoen klaar was bedankte ik de baas voor het seizoen met wat stroopwafels en vertrok ik nog voor 3 weken naar een andere camping omdat er een stagiaire naar huis moest.

Werken én doorstuderen

Na dit avontuur wilde ik eigenlijk niet naar Nederland toe maar in Frankrijk blijven. Ik ben een familie gaan zoeken die een au-pair zocht en ik ben vanuit de tweede camping naar Nantes afgereisd. Daar heb ik een te gekke tijd gehad, mijn eerste echte Franse les op een Franse universiteit gehad, en mijn Frans ‘énormément’ verbeterd. Toen dit was afgelopen kon ik opnieuw bij camping Le Ty Nadan aan de slag. Tijdens mijn au-pair avontuur kreeg ik het idee om in Frankrijk mijn vervolgstudie te gaan doen. Communicatie, in Rennes (Bretagne). En dan wel ‘en alternance’. Wat zoveel betekend als één week werken en één week naar school. Dit is een ideaal concept! Kleine uitleg: je studeert, maar je bent een werknemer en geen student (maar ik heb wel een studenten kaart dus naar de bioscoop gaan in de Gaumont Cinema is halve prijs, héhéhéhé, het Nederlandse blijft er blijkbaar in…). Je betaald geen schoolgeld, maar verdient salaris. Na 2 jaar heb je dan een diploma op zak.

De samenwerking met de camping verloopt super goed. Alles wat ik op de opleiding leer doe ik ook op de camping. In de receptie. Ook als de camping dicht is zitten wij in de receptie te werken. Wat ik zoal doe? Ik houd de Facebook pagina bij bijvoorbeeld, we zijn begonnen met instagram en ik organiseer de vakantiebeurzen in Nederland. Tijdens de vakantiebeurs in Utrecht verplaats ik me weer voor 2 weken naar Nederland. Daarnaast heb ik contact met onze Nederlandse en Engelse ‘partenaires’ (partners), ik help hier en daar voor een vertaling en ik sta de Nederlandse, Engelse en Franse gasten te word aan de telefoon. Nu is het eerste schooljaar al weer voorbij, en moet ik nog 1 jaar. Dan hoop ik mijn diploma te hebben.

Daarna wil ik gaan organiseren. Evenementen organiseren en weddingplanner worden. Voor Nederlandse en Engelse mensen die de droom hebben om in Frankrijk te trouwen bijvoorbeeld. Maar ook zal ik andere dingen gaan organiseren. Wie weet krijg ik wel een vaste baan aangeboden na de opleiding… Wie weet kan ik wel samenwerken met de camping en mijn eigen –toekomstige- bedrijf… Who knows ! De Franse contacten zijn er, de Franse kennis is er, we kunnen nog alle kanten op! En dat is juist het mooie van alles!